long time no see..:p


Assalamualaikum!(x jawab dosa..:p)
Lama an aku update blog nieh..haish~
nak tau da sebab apa aku tak update?malas lorh~~tanya lagi..hehe..
kalau malas update baik tak payah ada blog an??hehe..
ah~!lantak la apa pun..yang aku tau,kali ni aku nak post pasai…..
-

-
-
-
-
-
Haa~nampak dak banner kat atas tu?2 minggu ouh aku habiskan masa aku kat situ….berbaloikah tak berbaloi??mesti la berbaloi oi~~
best kot dok sana…tapi tengok la had umur dia tu..9 sampai 17 taon an?tapi aku 18…memang terlebih umur la…haha..tapi tak pa..kalau bab nak tuntut ilmu tak dak had umur an??haha..aku tak kisah pun walaupun aku la yang paling tua kat situ..:p
masa hari pendaftaran 18 hari bulan tu an,memang tak dinafikan la...hati aku berat nak pi kem tu..bayangkanlah 2 minggu without handphone,texting,internet,lappy,tv,fb,twitter...argh~!boleh naik gila kot..haha..tapi aku rasa sekarang aku tak gila pun,waras lagi…bertambah ok ada la..ngee~~

Sampai ja kat kompleks pendidikan manabiul ‘ulum ataupun nama singkat dia KPMU pagi tu,aku macam terkejut sikit..haha..(cultural shock..:p)tengok kat situ yang lelakinya semua berjubah,besrserban…yang perempuannya semua bertudung labuh, berjubah,berpurdah ataupun berniqab…aku ingat kan dalam tv ja ada tempat macam tu…bila tengok kat depan mata,aku tak tau la perasaan aku macam mana time tu…nak dibanadingkan dengan diri aku yang jahil nieh..ya Allah…memang banyak berbeza…time tu aku syukur sangat2 sebab bagi aku peluang hadir kat kem tu…dapat gak aku dekat kan diri aku dengan Allah..:)
lepas tu ada la depa bahagikan peserta semua ikut had umur aw..dan semestinya la aku yang paling tua..haha..yang muda pada aku pun 16 taon..17 tak dak…waa~~aku nak kawan ngan sapa nieh..:(
sedih kot..tengok2 ada la budak 12 taon nieh..dia pun tak dak geng gak..jadi,kawanlah kami dua..haha..:p
jaoh ouh jarak umur…tapi yang tak bestnya,dia lagi matang kot dari aku..malu seyh~
terasa kebudak-budakan aku…

Kat situ semua aktiviti depa asingkan lelaki dengan perempuan..tapi tak la semua..macam kuliah maghrib,pengajian kitab lepas isyak depa gabungla lelaki dengan perempuan..hari first tak la belajar sangat..banyak buat aktiviti suai kenal ja..hari2 yang lepas tu baru la start belajar..sepanjang aku kat sana an,aku tak rapat sangat dengan budak2 yang besar2..aku banyak rapat ngan budak yang umur 9,10,11,12,13 taon…haha..best wei kawan ngn budak2…ada la sorang ni an,dia baru 9 taon..nak  tau dia cakap apa..”kak nabila,,kami rindu la kat mak kami..kami nak balik….kak nabila tak rindu ke kat mak kak nabila..dah la lambat lagi nak balik…kami rindu..”comel an?haha..aku nak cakap apa..aku an dah biasa duk asrama..memang tak rasa apa punla…yang ada pun rindu kat fon..haha..:p
bukan dia sorang la yang duk mai mengadu..ramai lagi..hoho~
kalau depa tak sihat pun,aku la tempat depa ngadu..biasa la..aku an dah 18~hee….dah tua..tapi depa kata aku tak Nampak macam 18 kot…depa tak caya aku 18…depa kata aku macam form 3..hoho~bangga dengar..:P (xbek2…riak!!)

Pejam celik,pejam celik..seminggu dah lepas..duduk sana,seminggu tak rasa macam seminggu kot…best!
banyak sangat ilmu yang aku dapat…tiap waktu solat mesti solat jemaah..pastu an yang sunat akan jadi wajib kalau duk sana…hujung minggu tu ada la mak sedara ngan tok aku mai melawat…time tu udin mengadu air minum tak dak,pastu maklang aku keluar pi beli 2 kotak air mineral yang besar tu..whoaa~~memang tak dahaga dah la aku kat situ..haha…pastu hari sabtu kat situ tak dak kelas…semua boleh buat aktiviti sendiri ja…best an!macam duk asrama lak rasa..pastu hari ahad esok dia tu,ada rombongan pi taiping~
best aw!4 biji bas  kot~~haha..mula2 berhenti makan kat mana tah..sarapan..pastu,pi melawat maahad ehya’ assharif….tapi aku tak tau la kat mana..pastu terus an perjalanan pi maahad tahfiz tarbiyah ummah..kat situ,singgah,solat jamak,pastu makan..depa ada sedia an pulut durian kot~haha..terbaekk la..:p
pastu terus pi zoo taiping….nak melawat kawan2 ampa la..haha…dah abeh semua terus balik…tapi singgah la dulu kat masjid apa tah,nak solat mghrib jamak isyak…
balik tu memang tak ingat apa dah la an..yang tau aku nak tidur ja..haha..

esok tu kelas macam biasa...tapi minggu kedua ni banyak praktikal…jadi,tak belajar sangat..dan yang sedih tu,bleh pulak aku demam…3 hari pulak tu,rabu,khamis,jumaat…sedih kot…tak dapat nak ikut kelas..tapi kisah pulak aku an..mana ada aku ponteng banyak kelas pun sebenarnya..haha..aku ikut ja kelas tu macam biasa..sayang kot nak ponteng..tapi kalau aku tak tahan sangat letih,aku balik la bilik,rehat…aku rasa 3 kelas ja kot aku ponteng time demam tu…sikit an..haha..:p

Duduk kat situ fasilitator dia semua muda dari aku…tapi ada la sorang yang sebaya ngan aku…haha..tapi aku macam tak percaya kot depa muda..nampak matang ja semua..ish3..apa nak jadi ni nabila najwa..yang 16 taon lagi matang dari hang?haish~nabila2….bila la nak matang…
aku ada la sembang dengan fasi yang sebaya ngan aku tu an,dia dah hafal quran 11 juzuk kot…wah!bestnya~~nak dibandingkan ngan aku 1 juzuk pun tak dak..tapi ada la surah2 aku hafal..
tengok dia macam perfect aw..dah la comel..comel gila!pastu bertudung labuh..berniqab..pastu tengok dia lembut ja..memang perfect la..haha..kat situ ada la sorang ustazah tu,dia ada jual niqab,purdah,tudung labuh,jubah semua la..ramai gak budak kem beli dengan dia..mula2 aku ingat nak beli gak..tapi,,,,tak jadi..memang aku nak berubah..tapi tak la sampai ke tahap tu..cukup la aku tutup,aku jaga aurat aku ni dengan sempurna dulu...ikut syariaat dulu..nanti kalau diberi kesempatan,aku up lagi smpai level tu..hihi~i/allah… tak semestinya dengan berjubah,berniqab atau berpudah tu menutup aurat an..
kalau ampa nak tau niqab dengan purdah ni benda yang berbeza aw..jom tengok gambar nieh!



haa~ni purdah…


ni pulak baru niqab…


and...yang paling aku tak sangka aw,aku dipilih sebagai peserta terbaik bagi perempuan..:)
alhahdulillah~
ni hadiah dia...

err..aku tak abeh lg la baca buku nieh..banyak sgt cabaran!!:p
haha..
tu ja la kot aku nak cita malam nieh...
bye semua~
assalamualaikum~


annual dinner ppu

Assalamualaikum~

wah! lama gila aku tak update kan??
rindu dak wei nk baca??hoho~:p
err..hari tu kan,aku ada exam! Seminggu..
tapi bukan STPM lagi la..exam ni under sekolah ja pon…tapi cikgu2 kata,anggap ja exam ni macam trial..sbb STPM tak lambat dah..tak sampai sebulan pun dari sekarang!cuak gak la rasa..hee~
emm..alhamdulillah sebab semua paper aku dapat jawab!tapi..jawab ja la…betoi ka dak,aku tak tau..hehe..dalam banyak2 paper an,aku rasa paper kimia aku memang fail lah!haish~terok betoi la…L
mana tak failnya,study last minit..pastu malam exam tu boleh pulak aku tidur awai..ish3..
tengok2 nak jawab esok,memang blurr gila la otak aku…apa soalan tu tanya,aku tak paham..haish!


ANNUAL DINNER PPU

ok!habis dah cerita bab exam..
la ni,aku nak cerita pulak bab dinner~
hehe..pada 10/10/2012,telah berlangsungnya dinner ppu..khas utk lower & upper six termasuk semua cikgu2 tingkatan 6…(cewwah~ada gaya pembaca berita dak??:p)

Tema untuk majlis ni simple and stylo!
fuiyo0o~haha…dapat2 tau tema nieh,otak aku terus berfikir,baju apa la aku nak pakai malam tu nanti…haish!tak pandai aeh aku nak bergaya2 nieh..satgi kalau lebih2 satgi orang kata apa pulak kan..almaklumlah,aku ni tak la cun mana pun..dapat cop ‘over’ satgi buat malu ja..jadi,malam tu aku pilih nak pakai baju kurung ja la…selesa pun selesa..tak payah duk cover apa2 dah kan..aku tak ikut tema simple and stylo tu..tapi aku ikut yang menutup aurat tu…hihi..:p

Disebabkan aku duk asrama malam tu,memang tak tau la nak pi ngan sapa an..nak suruh ayah aku pun,kesian la pulak…dah la dia penat kerja..nasib baik la kawan kepada kawan aku nieh dengan senang hatinya nak tolong ambek ngan hantar kami malam tu..alhamdulillah~:D
Nama dia farez..(aku tau la eja nama dia macam na..:])malam tu,lepas siap2 apa semua,dalam pukoi 7 lebih2 nak dekat pukoi 8 tu dia mai ambek…yang tumpang dia malam tu 3 orang ja..aku,fizah ngan shahirah..yang lain semua pi sendiri..sampai ja kat hotel tu an,aku tengok semua kawan2 pompuan yang lain an,cantik gila!!haha..comey2 ja semua..pandai bergaya lak tu..jeles tengok..hee~
 menunggu ketibaan ragini~
dengan azida!!
haa~ragini dah mai dah~
:D
dengan azwa!kawan seasrama..:)
dia comei an??
jeles tengok..


Haa~ni la nama meja aku..comey an?comey an? tapi tengok depa eja salah..dah tak comey dah la jadinya..ish3!ni nak marah niehh!:p setiap meja ada 10 orang..tapi meja comey aku nieh ada 9 orang ja..tak cukop sorang…
Majils start dalam pukoi 9 camtu..nak tau dak?sal jadi MC kot~wow!haha..sal mana?ala~classmate aku yang comey2,ayu2 2 la…dulu an aku penah cita pasai dia kat ampa..lupa dah ey~??



Tengok!comey gila dia malam tu an!aku tengok dia steady ja cakap..kalau suruh aku la jadi MC,memang tak berjalan dah  aku rasa majlis tu…haha..ketaq kot nak cakap depan orang ramai!bangga ah aku ngan kawan aku..:p

lepas ucapan pengetua ngan pengerusi ppu semua tu,kami dah boleh start makan!!
hoho~masa yang dinanti-nantikan..:p
tapi elok nak bangun ja,tengok,ramai gila orang dok berat0q qmbek makanan..:(
jadi,kami pun snap2 r dulu..haha..

puas dah snap,jom kita makan lak!hee~
best gak la makanan dia..ada ayam!!wee~hehe..

tapi kan,tapi kan,elok2 aku lepas habis makan,perot aku buat hal!!
sedih gila kot~!
tak leh la nak snap banyak2..tapi snap gak la..hehe..
(ayat cam keling~:p)
persembahan time makan~
sweet couple buat persembahan..:)
lagu untuk dia!!

3 suara~
tiha,hani,alya!!
lagu aku suka dia..

 ni time lepas makan!!
time aku saket perot tau..tapi tengok tu!
aku maseh leh tesenyum kot~hoho~
 dengan teman semeja study..
kak syikin!

 dengan sal!!
dah abeh makan tu an,ada la cabutan bertuah tau..
first2 tu,banyak dapat kat cikgu ja..
frust gak la an..tunggu punya tunggu kot2 number aku depa sebut,tapi dak pun..:(
muka aku time tu memang mundong gila dah..:p
sampai kak syikin harun kata,
"tengok2,dia buat muka dah..takpa,mai kita doa mintak2 la bagi nabila dapat satgi,,amin~~"
haha..pastu nak tau dak,
elok2 aku dok minum kot time tu,tengok2 depa sebut number bertuah aku!!
tekejut gila kot aku time tu..memang tak sangka langsung!!
perasaan aku time tu tak tau la nak cakap cena,sedih,gembira,tekejut pastu gabung jadi 1!
haha..harap2 la gambar aku time p ambek hamper kat depan tu,tak telekat masok mana2 kamera..
aku rasa memang burok gila kot muka aku time tu..T_T
yala dengan senyum yang macam nak nangis..pastu mesti mata aku time tu sepet gila2 ah!
haha..burok2~
no.betuah aku..0094!!
tengok3!!
muka eksaited dapat hamper besau~
haha
 tak abeh gi eksaited..haha..
dengan kak ama!!
azida ngan sal~
lepas cikgu semua balik,depa ada sambut besday asyraf a.k.a abang kot kalau tak salah aku..:p
hee~
pastu balik!!
haha..malam tu aku tidoq lena gila kot~
sampai pagi tu kawan aku mai kejot an..
tapi esok tu aku ponteng kolah bab saket perot~:p
k la,bye2 semua...nak sambung study!















selamat hari raya! :D

assalamualaikum!
tadi kan ampa dengar @ tengok dak pemohor besar raja2 tu cakap esok raya??
apa??tak tengok??
ish3...
mesti tengah khusyuk buat ktupat tu..haha..:p
meh kita flash back lek nah...jom2!



dah??
jadi ap lagi??
cepat pi ir0n baju raya!
es0k buat pulak tak dak letrik jenoh..haha..
cena raya ampa??
mesti meriah gila an??
hee~
apa2 pn aku nak ucap selamat menyambut hari raya kepada sluruh umat islam kat dunia nieh!
semoga raya taun ni boleh memberi seribu makna..amiin~
pada keempatan ni juga aku ingin memohon maaf andai kata aku ada buat silap dengan sapa2 yang mengenali aku...aku mintak maaf sangat!
aku pun nak mintak maaf gak kalau2 aku ada sakitkan hati ampa,janji2 yang aku tak tunai,terkasar bahasa,perangai2 aku yang ampa rasa menyampah..aku mintak maaf..
aku memang annoying sikit..hehe
mintak maaf tau!
aku manusia biasa...tak sempurna dak tak akan lari dari membuat kesilapan...:D
akhir kata,
SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDILFITRI
MAAF ZAHIR BATIN

psst~tu baju raya taon lepas..hee~
taon ni warna hijau!
:D


NO TITLE





weyh!
assalamualaikum~
lama gila kan aku x update blog??
hish...sebenarnya aku tak la busy sangat..
cuma malas gila nak update blog..hehe..^^
eh!aku ada gitau ampa tak lagi eyh yang aku sekarang dah tinggal di asrama??
dak gi an??haa...ni dah gitau dah...:)
aku pun dah pindah sekolah..
sekarang aku bersekolah di SMK DATO'SHEIKH AHMAD,PERLIS
jadi masa aku untuk mengUPDATE blog ni dah tak banyak macm dulu la an...harap paham la noh..hihi..
hari ni aku nak cita apa eyh??
taktau la wei..
rasa macam takdak cita ja nak cita...hmm..
.
.
.
.
.
.
.

ha!aku tau dah nak cita apa!!
hehe..nak tau dak,nak tau dak??
hari khamis malam hari tu an time aku duk asrama....ada sp0tcek!!
yang peliknya dom aku sorang ja yang kena...ish3..
cikgu tu macam tau2 ja...
cuak dak??
op c0z la weyh...dah la malam tu aku tak bawak fon pi study kat bilik study..duk tinggal lam loker tu ja...
tengah syok2 aku duk menikmati burger sambil duk baca buku lam bilik stdy tu an,tiba2 ada la sorang budak dorm aku mai panggey..
"kak2..jom balik dorm..cikgu tengah tunggu dah tu dalam dorm..."
"ha??cikgu nak buat apa??"
"spotcek la kot"
mula dah aku cuak gila!"macam mana ni??fon kami ada dalam loker??"
"tak pa eh..cikgu nak cek dorm ja kot..jom balik..cikgu duk tunngu dah tu"
"ok2"
masuk ja dalam dorm tu aku tengok semua orang pakat bukak loker pastu duk tunggu ja tepi loker depa tu...
peh!!cuak gila kot time tu...tangan aku time tu mang shaking gila la an...jantung aku lak duk dupdap2..hish!
tak pandai cover langsung la aku nieh..
lepas bukak2 loker aku pun duk la atas katil...
sambil duk tunggu ikgu mai cek loker aku tu,aku pun ambek la air minum..nak tutup shaking sebenarnya..haha...:p
cikgu mai ja kat loker aku cikgu tanya..
"awat ni??"
"tak dak apa eh..penat naik tnangga ja..:)"
"eleh..naik tangaa sikit tu pun penat??"
aku senyum ja la..
haha..
cikgu pun mula la cek loker aku..
fez dia bukak drawer..cuak gila la an muka aku time tu..
dah memang aku letak fon aku dalam tu...hish!!
tapi aku tak la letak bulat2 ja..aku cover la sikit an..hehe..
pastu cikgu tutup drawer..dia cek la kat rempat2 len pulak...
aku lega la sikit an..pastu cikgu tanya..
"kamu bawak henfon dak nieh??"
aku sengih ja...haha..
"kalau kamu bawak,bawak keluar la..,nanti cikgu jumpa nanti susah nanti.."
aku buat taktau ja..haha..
pastu abeh semua,cikgu tu pi cek loker orang lain lak..fuhh~!
lega wei...haha..
alhamdulillah~:D
pastu dah semua tu,cikgu lak duk interview aku..biasa la budak baru..:)
lepas cikgu balik budak2 dorm pakat duk tanya..
"macam na kak nbila??kantoi dak??"
"naseb bek ta kena..alhamdulillah~:)"
hee~pengalaman wei..
hmm...minggu ni nak bawak dak??
tak boleh wei kalau tak bawak...susah tau..aku macam tak leh id0p tak dak fon...
awat taktau..hmm...padahal bukannya aku guna sangat fon tu...
ish3..
tapi kali ni aku akan ambek langkah berjaga-jaga la..hehe..
i/allah selamat..:)

wei2,tengok dak lagi cita ni??
bez dak??
aku suka la lagu dia...
jom layan...:)



bahagia...:D







penat! :(



assalamualaikum!
ampa semua sihat??
lama noh aku tak update bl0g...

sorry la,aku busy glerr skarang..:)
kerja sek0lah bertimbun2!
f0rm 6 ni penat kan??
hmm..sabar ja la...bak kata pepatah susah2 dulu,senang2 nanti..hehe..
aku ingat nak mintak asrama...tak larat wei nak berulang...
tapi bila pikir lek,klu aku dk asrama mcm na aku nak pi tuisyen??
hmm...buntu l0rh~
nk tw x wei??
hari tu aku smpai dmam sbb x ck0p rehat!
haha..ter0k glerr..aku pun tak paham apa yang penat sangat..
aku tengok kwan aku biasa ja...dia lagi terokaku rasa...abeh kelas kdg2 2 smpai 3 lbeyh..
aku tiap2 hari 125 boleh lek umah dah..hehe..awal an??
tapi keluar sekolah ja 125...sampai umah pukol 4 lebih kdg2 2...
aku kan nek bus~bus puk0l 2 bukannya ada...jadi,terpaksa la tunggu sampai puk0l 3...
aku rasa aku demam sebab aku penat menunggu k0t~
haha..:p
lek umah puk0l 4 pastu mandi2,makan2 terus buat kerja sek0lah...
tak dak 'can' langsung nak tid0!haha...
time buat kerja sek0lah tu lak,kalau aku asyik tak dapat jawapan ja mula la nak bebai ngan semua orang...haha...kerja sek0lah selalunya math..jadi harap paham la..wee~haha...:p
tiap2 malam puk0l 1130 baru tid0...
pagi lak puk0l 5...normal la tu kan??haha...
kalau aku tak yah pi tuisyen pastu aku duk asrama,aku rasa lagi el0k k0t...kan3??
tak la banyak sangat masa aku abeh duk tunggu bus tu...
pastu tak la penat sangat kan aku rasa...
hmm..hari isnin ni aku ambek borang asrama !yeah~haha...:D
wei2..best tau belajar sekarang aku rasa...mungkin sebab aku focus kot kan??aku rasa semua yang cikgu ajar tu semua masuk lam kepala otak aku..hihi..:)
biasa la..time spm dlu aku bnyk sembang ja lam kelas...haha,,,tak mau dah cm2!
aku dah berubah!!:)
pastu kan tiap2 hari mulakan dengan senyuman pastu ada azam baru tiap pagi...mesti semangat gilerr~
komp0m!haha..:)





random~

assalamualaikum!
emm...ampa semua sihat tak hari ni??
makan dak gi??
hehe..
hari ni aku nak cerita pasai macam2!
haa...agak lama aku rasa aku tak update bl0g an??
jadi hari ni aku nak cerita semua yang aku nak cerita kat semua orang yang rajin duk baca bl0g aku ni la...:p\
hee~
wei2!aku sekarang sudah bergelar budak sekolah!
cewwah~haha...f0rm 6 ja pn...
hmm..jom2 aku nak cerita!


9.5.2012
hari ni aku bangun awai!hehe..tak sabar nak pi sek0lah...lepas mandi,iron baju semua,aku pun siap2 la nak tunggu ayah aku balik kerja...kami nak pi jpn kedah..dalam puk0i 9 pagi macam tu la ayah aku balik pastu ter0s pi...sampai kat jpn tu,aku tngok ramai glerr orang...semua yang berurusan kat situ semua pasai f0rm6..
depa pun nak tukar sek0lah gak..macam aku la..hehe..:)
aku ingat an susah..tapi senang ja...dia just mintak surat tawaran f0rm6 yang aku dapat time kat perak dulu tu pastu dia pr0ses2..pastu dia bagi kat aku surat tawaran yang baru...surat tawaran ke f0rm 6 di smk jitra untuk aliran sains~
dapat ja surat tawaran tu,aku ter0s tanya orang tu "err..ni boleh pi sekolah dah ka??"
pastu dia jawab"ha..boleh la..kalau nak pi lani pun boleh.."
aku pun apa lagi senyum sampai ke telinga la..
haha..
tapi ayah aku ajak makan dulu sebelum pi sek0lah..lapar l0rh~
dalam puk0i 10 lebih2 camula baru aku sampai sek0lah..
mula2 tu ayah aku kata nak tinggal aku depan gate pastu suruh aku jalan sendiri masuk sek0lah..
aku ok ja la...pastu bila sampai bet0i2 depan gate aku takot la..hehe..so,aku pun ajak la ayah aku pi teman aku..
mula2 kami pi pejabat sekolah..otw nak naik pejabat tu aku jumpa kawan aku..pastu dia pl0k aku..
waa~terharu gilerr asa..haha..
naik2 pejabat dia kata kena pi dewan ter0s..daftar kat sana ja..
ok,aku pun pi la dewan ngn ayah aku...sampai sana,isi2 borang,ter0s duduk dengar ceramah..
haha..agak memboringkan la...:p
ayah aku dah lama dah balik...
dia suruh aku balik naik bas nanti.. 
puk0i 130 kami keluar sek0lah..ter0s pi tunggu bas kat stesen dia la..
ingat boleh la naik bas puk0i 2..tgk2 puk0i 3 baru bas mai...haish~
tapi tak pa la...janji b0leh balik...
sampai ja kat pekan kodiang aku pun k0l la ayah aku sur0h mai ambek..
nak tau ayah aku kata apa??
"abah ada kat sint0k nieh..baru lps dftar bal0ng ambek lesen..dikwa sampai dah ka??ha..pi makan2 dulu kat kedai makan kat situ..satgi abah sampai la.."
tudia~aku dengan pel0h2 ni nak sur0h aku pi makan pulak..dah la penat baru balek sk0lah..:p
tapi memandangkan per0t aku pun tgh lap0,aku pun pi la oder pasemb0r dengan teh ais kat kedai apa tah..
agak malu la time tu...dengan pakai baju sek0lah pastu duk sorang pulak..haha..
puk0i 5 lebih gak la baru ayah aku sampai..jen0h tunngu w0i~
haha...

10.5.2012
ok,aku bangun awai pagi ni sebab kononnya nak pi sek0lah naik bas!
haha...
tapi tak boleh sebab lewat dah la kot~
jadi,terpaksala ayah aku hantar aku pi sek0lah...
sampai sek0lah,kawan aku duk tunggu dah kat gate..:)
pastu kami jalan sama2 masuk dewan..
hari tu depa ada baca yasin...memang tiap2 hari khamis depa baca yasin...:D
lepas baca yasin semua,kami pun angkat la meja susun...nak sambung orientasi la..nak buat apa lagi..
haha..
memang memboringkan!
masa aku banyak habis duk sembang2 ngn kawan ja...haha..
puk0i 945 rehat!
eksited glerr~haha..lapar k0t..
pi kantin aku makan nasi ayam dengan air mango..mahal k0t~semua tu dah 3.50 dah...
ish3..lama2 mcm ni pokai aku..:p
tapi tak kisah la...janji per0t kenyang..:)
masuk balik dewan...
cikgu2 start bagi ceramah kat depan,kami lak start duk buat kedai kopi kat belakang..haha..
sampai puk0i 1,orientasi abeh...kami semua kena gerak duk lam kumpulan bincang pasai permainan untuk hari guru nanti..pastu balek...
sampai kat stesen bas,ayah aku k0l..dia tak bagi aku nek bas...dia suruh aku balek ngn dia sebb dia pn duk ada kat jitra gak time tu...aku pn ok ja..:)
lagi best..jimat duet..:p
dah sampai rumah semua..dalam puk0i 5 ptg tu kawan aku mai ambek aku kat rumah pastu pi jalan2..
dan gak la aku beli beg 1..:p
10 engget ja k0t..haha..

13.5.2012
macam biasa!hari ni pun aku bangun awal gilerr..eksaited nak pi sek0lah..haha..
lepas siap2 apa semua aku pun kejut an la abg aku..suruh dia hntr aku nek bas..
sementara dia pi gosok gigi apa semua,aku pun pi la pakai kas0t..bukak2 pintu tenguk2 hujan!
adoiy~cena nak pi  tunggu bas nieh..kami pi naik moto..satgi basah abeh la..
ayah aku lak dah pi kerja dah..
abang aku kata tak yah pi k0lah la...
aku sedih la an..dah eksaited semu tengok2 tak jadi..:(
aku pun masuk la bilek..dengan air mata duk bjurai tu..haha..
salin2 bj semua,tr0s ms0k balek lam slimut..nak smbng tid0!
pastu tiba2,ayah aku k0l..dia suruh aku siap2 dia kata dia nak mai ambek aku hntr pi sk0lh..
haha,,,happy glerr aku..:)
hari tu aku pi k0lah pk0i 8 k0t~
haha..:p

14.5.2012
hari aku naik bas pi sk0lah!haha..
pastu balek pun bas mai awai...
tapi an,el0k2 bas jalan teng0k tayar bas lak pancit!
adoiy~banyak bet0i la dugaan..
kami pun duk la dlm bas tu dk tunggu bas pk0i 3..
tapi tgk2 bas tak mai pn..
sdyh glerr aku..
nak balek ngn sapa la lak nieh..
nak k0l ayah aku sruh mai ambek pn ksian kt dia..dah la baru balek keja..
naseb bek la ada kawan yang aku baru kenai tu ajak aku balek ngn dia..
alhamdulillah~
:D


16.5.2012
hari ni hari guru...tapi aku p0nteng!
haha..:p
mula2 tu punya la eksaited dftr nama mas0k music chair..
teng0k2 tak pi pn..
haha...

17.5.2012
ok,hari ni hari pnut0p orientasi!
haha..akhirnya...
mngu dpn dah start blajr wei!
tak0t la pulak..hmm...
uj0ng ta0n ni lak stpm untk smstr 1..
fiuiy0o0...kena study hard nieh!
hehe..

semalam aku jalan2 nampak blackberry warna putih...segak n0h!haish..bkenan lak aku..:ptp sorry la whai bb..aku hanya mmpu mmuja mu dr jaoh~haha..mahai sgt k0t!







bye2 bl0g~ :'(

assalamualaikum!
ampa semua sihat??
bagi yang ambek spm ta0n lepas macam mana upu ampa??
kalau yang dapat tu tahniah la eyh..:)
tapi bagi yang dapat macam aku nieh...xpa la...bumi allah luas~
rezeki ada mana2 ja...:)
kita cuma usha ja...haha..*ayat nak sedapkan hati sendiri..:p
ok! pilihan aku lepas ni mestila form 6!
waa~haha..takpa2..usha tngga kejayaan..yeah!
:D
lepas ja cek upu tengah hari tadi,aku terus la k0l ayah aku...nak mengadu la an...:p
tapi ayah aku nak buat apa...hanya mampu dengar ja la...
lepas tu ayah aku suruh aku balik kedah...sambung f0rm6 kat sana..aku pun ok ja..:)
lepas tu,balik ja spupu aku dari sek0lah,lebih kurang puk0i 3 la..kami keluar...
nak pi pejabat pelajaran manjung kat sitiawan nak transfer nama aku pi kedah..
yeah!mesti la aku yang drive..:p
haha..
mula2 tu bukan main lagi la kami duk cadang,lepas balik tu nak singgah tesco la billi0n la..
tapi tak jadi!
jujur aku kata hari hari yang paling sedih la...dia macam sudah jatuh ditimpa tangga..:p
haha...
nak tau sebab apa??
sebab kereta tu rosak!
aiy0o~
time tu kami tak sampai lagi pejabat peljaran..
biasa la an,first time pi,mestila sesat..
kami pun singgah la kat petr0l stati0n bhp k0t kalau tak salah aku..nak pi tanya jalan la an..
aku stay ja dalam kereta...tok ngan abang aku ja turon pi tanya..
time tu aku duk rasa pelik dah ngan kereta tu..yala tiba2 duk tesengguk2..
tapi aku biar ja...
pastu bila nak jalan,tiba kereta tu tak mau jalan..padahai dah masuk dah gear..
aku pun tekan la minyak..tapi tak jalan gak!
adoiy~kacau la..
pastu abang aku suruh try lagi...
aku pun tekan la minyak...
then,kereta tu jalan la sikit2...
ok,alhadulillah la time 2..
pastu bila sampai ja kat traffic light simpang nak masuk pejabat pos kot kalau tak salah aku,kereta tu duk buat pasai dah!
cuak gak la aku..dah la bnyak lagi kereta belakang aku....
pastu abang aku suruh bukak lampu kecemasan yang duk liplap2 tu..
lega la sat...tapi aku takpuas hati...aku try lagi tekan minyak..
dan kereta tu jalan la...tapi x laju walaupun aku tekan minyak..
pastu tok aku suruh aku park ja kereta kat tepi pejabat pos tu...
kunci2 kereta,kami pun jalan kaki la pi pejabat pelajaran...
ee..ja0h bt0i weii perjalanan nak jalan tu...
aku ngan abang aku ngn spupu aku tak kisah la...
tapi t0k aku tu..
sian aku teng0k...
tapi nak tolong macm mna..aku pn temengah2..hee~

sampai ja kat dalam tu,tok aku terus pi serbu kauter...
alahai~x sbr bt0i la..haha..
pastu tak kan la aku nak biarkan tecetusnya kekecohan disitu...ku pun pi la dekat kaunter tu...


aku suruh tok aku pi duduk..bagi aku yag uruskan..:p
haha...
cakap punya cakap dengan pegawai kat situ,tengok2 xdak apa pu...dia cakap bawak ja surat tawaran tingkatan 6 tu pastu pi urus kat jpn kedah...
waa~menggelegak ja hati time tu rasa...punya la susah nak sampai,alih2 yang tu ja yang dia cakp...
haish~tak pala...jadi,kami pun berjalan jalan la lagi nak pi kat kereta tu...
sampai ja tok aku terus suruh bukapintu...dia nak dudu...sakit pinggang dia kata...sian dia...:(
pastu kami semua pun duduk la dalam kereta sambil tunngu abang aku pi topup kdit f0n dia tu..
nak k0l orang suruh mai ambek kami la...hehe...
tunggu punya tunggu,abang aku mai gak..siap bawak 1 botol air mineral lagi!
waa~bstnya...tekak aku time tu memang dah kering...hehe...
lepas k0l orang tu ada la k0t dalam sejam lepas tu baru dia mai ambek....hmmm~
balek ja rumah habis semua terb0ngkang tidur...
haha...:p
k2 tipu ja 2...haha...
pastu aku pun naik bilek...mula la nak mengemas baju..banyak gak ey yang aku nak bawak balek kedah...haish~
maka beg aku pun menjadi besarlah...haha..ayat tah papa//:p
puk0i 9 nanti aku nak naik bas dah!doakan perjalan aku tau!:)


hmm...dah sampai kedah nanti rumah ayah aku takdak internet...
susah la aku nak update bl0g~
hmmm...bye2 bl0g...:'(
bye2 kwn2 bl0g~
sdyh la pul0k...tapi takpa..nanti kalau ada masa aku janji aku update tau!
bye semua...


aku nak masuk asrama!:)





FORM SIX??

assalamualaikum~

yeay!~ aku dapat masuk form 6..haha..
boleh lak camtu..oramg punya la tak mau masuk an...
sebenarnya aku pun sedih la jugak an...bila cek ja matriks tadi tengok2 tak dapat..:(
tapi aku dapat f0rm 6!
haha...
pakai baju sek0lah lagi la aku jawabnya...:p
jadi,oleh sebab nak menghiburkan hati yang gundah gulana ni aku pun search la kat internet pasai f0rm 6 la..
nak tau apa yang aku dapat??
haha...
j0m baca sama2 nah..



Tingkatan 6 sebenarnya mempunyai beberapa kelebihan, di antaranya adalah;
  • Ianya diiktiraf bagi kemasukan ke kebanyakan universiti di serata dunia.
  • Dengan sijil STPM pun sudah boleh bekerja dengan kerajaan mahupun swasta. Syaratnya dapat 4 prinsipal atau 3 prinsipal 2 subsid mana-mana yang terpakai berdasarkan prinsipal terendah.
  • Kiraan pointer STPM berdasarkan campur kesemua pointer subjek diambil bahagi dengan 4 sahaja. Kalau dapat 3.00 ke atas tu kira ok la tuu.Pointer nak masuk universiti guna STPM ni tak tinggi berbanding kursus matrikulasi, pra-u lain, diploma dan sebagainya kerana taraf akademiknya sangat hampir dengan universiti. Orang cakap sebelah kaki kat u kalau masuk form six ni. Itu sebab subjeknya walaupun ambil 4 atau 5 subjek bebannya lagi susah kerana perlu belajar sangat mendalam dalam setiap subjek malah ada budak matrikulasi pun belum tentu dapat skor bila jawab soalan STPM ni.
  • Setiap sujbek majoriti kena ambil 4 kertas atau bahagian bergantung ikut subjek laaa.
  • Sastera pun susah, sains pun susah. Dikatakan peperiksaan top 5 tersusah di dunia, entahlah… tapi kualiti sijil STPM nie bertaraf diploma di jabatan kerajaan sekarang nie. 

Taraf Sijil STPM

  • Setiap subjek lulus prinsipal akan dapat taraf Advanced Level (setaraf A-Level) Cambridge, UK, power tuuuuuu… Taraf A-Level ni sangat tinggi tau, diploma pun belum bertaraf A-Level lagi tau, STPM dah ada daaa.
  • Berdasarkan pengalaman taraf soalannya sama kualiti dengan soalan peperiksaan luar negara Cambridge GCE A-Level… setaraf tu… yang diambil oleh kebanyakan budak omputih luar negara untuk masuk universiti.
  • Di luar negara STPM digelar Senior Cambridge, SPM – Junior Cambrige.. kekadang High School Certificate(HSC), High School Diploma di US.
  • STPM ni sebenarnya peperiksaan University Cambridge kemudian diadakan di IPTA kita.
  • Lagi satu STPM ni laku jugak kat luar negara boleh cari makan dan lanjutkan pelajaran terkenal seluruh dunia. Kelayakan STPM ni bertaraf dunia tau…

Kelayakan Bekerja Dengan Kerajaan

Bagi Peperiksaan STPM mulai 1987, lantikan dalam jawatan kerajaan
  1. Lulus sekurang-kurangnya 3 matapelajaran atas Gred E dan lulus Pengajian Am dalam satu peperiksaan STPM; ATAU
  2. Lulus 2 matapelajaran dan lulus Pengajian Am dalam satu peperiksaan STPM dengan syarat kedua-dua matapelajaran yang lulus itu mestilah sekurang-kurangnya mendapat Gred C dan C atau Gred B dan D atau Gred A dan E; ATAU
  3. Lulus sekurang-kurangnya 2 matapelajaran atas Gred E dan 2 matapelajaran atas Gred R serta lulus Pengajian Am dalam satu peperiksaan STPM; ATAU
  4. Lulus sekurang-kurangnya 4 matapelajaran yang berlainan atas Gred E dan lulus Pengajian Am dalam peperiksaan STPM yang dikumpulkan dalam 2 peperiksaan dalam tempoh 3 tahun berturut-turut.
Senang cerita dapat 4 principal C dan ke atas atau 3 prinsipal + 2 subsid dan ke atas tapi kiraannya mestilah Pengajian Am lulus penuh atau gred C, subjek yang lain tu 3 atau 4 subjek pun mestilah gred C. Itu paling asas untuk STPM bertaraf lulus penuh boleh kerja dengan kerajaan.

Kelebihan Ambil 5 Subjek

Kelebihan ambil 5 subjek ni boleh beri banyak pilihan untuk pilihan bidang di universiti nanti, di samping boleh backup pointer contohnya budak dapat 5 principal C tak sama dengan budak dapat 4 principal C. Pointer budak 5 principal lebih tinggi berbanding budak dapat 4 principal.
Pointer lebih tinggi lebih senang masuk universiti atau minta kerja dengan kerajaan yang mensyaratkan pointer STPM 3.00 dan ke atas. Contohnya 5 principal B iaitu 3.00 darab 5 = 15.00/4 = 3.75 (CGPA), budak dapat 4 principal B iaitu 3.00 darab 4 = 12.00/4 = 3.00 (CGPA). Cuba lihat jauh betul perbezaan pointer nyakan. Tapi bebanlah sikit ambil 5 subjek ni, antara 3.75 – 3.00 = 0.75 jauh tuu…
Penggantian Subjek
Untuk menjelaskan lagi tentang STPM nih, bagi kemasukan ke IPTA atau kerja, berdasarkan penggantian subjek;
ok macam nie…
Katakan orang tu ada SPM dan ada STPM dalam masa yang sama, katakan subjek ekonomi di peringkat SPM dia tak dapat kredit (kepujian), tapi dia dapat prinsipal (lulus penuh) dalam subjek ekonomi diperingkat STPM.
Waktu nak apply atau masuk u nanti, katakan ada kursus syaratkan mesti dapat kredit dalam subjek ekonomi pada peringkat SPM tapi dia tak kredit. Oleh itu bolehlah digunakan kelulusan prinsipal ekonomi dalam STPM tadi untuk menggantikan nilai kredit bagi subjek ekonomi diperingkat SPM tadi.
Maksudnya apa-apa subjek yang sama dan diambil pada peringkat SPM dan STPM, lulus prinsipal subjek yg sama di peringkat STPM akan dapat menukar atau cover nilai subjek yang sama diperingkat SPM bagi penggantian kredit atau perpindahan kredit.
Kiranya orang prinsipal subjek yang sama diperingkat STPM dikira dapat kredit (kepujian) juga bagi subjek yang sama di peringkat SPM pula.
Sebenarnya dapat lulus sebahagian (subsid) bagi subjek yang sama di peringkat STPM sudah memadai atau dikira dapat taraf kepujian (kredit) bagi subjek yang sama diperingkat SPM pula. Syaratnya hanya subjek yang sama ada pada 2 peringkat iaitu SPM dan STPM.
Hanya subjek yang sama iaitu subjek STPM boleh cover subjek SPM bagi penggantian kredit SPM. Tak boleh subjek yang sama di peringkat SPM ganti subjek yang sama di peringkat STPM kerana taraf STPM lebih tinggi dari taraf SPM.
Taraf STPM adalah A-Level manakala taraf SPM adalah O-Level.
A-Level (Advanced Level); STPM, tahap lanjutan, di Malaysia dikatakan prinsipal atau lulus penuh.
O-Level (Ordinary Level); SPM. tahap biasa, di Malaysia dikatakan kredit atau kepujian.

Pembelajaran Di Tingkatan 6

Belajar kat form six ni macam belajar budak universiti, tak boleh harapkan pengajar nak bagi semua ilmu, kerana ilmu bagi setiap subjek STPM ni ruang lingkup pembelajarannya terlalu luas sampaikan bidang sains pun kait dengan sastera , sastera pun kait dengan sains.
Fikiran juga harus matang dan tinggi, terbuka, minat mendalami ilmu, suka baca bahan ilmiah, isu semasa, perbincangan sekelas, usaha serta semangat membara, ditambah dengan cita-cita, strategi berjaya, masa depan, sedikit kecerdasan minda, kecerdikan serta kecekapan, insyaAllah pasti berjaya kelak.
Selaraslah dengan kerajaan nak jadikan atau jenamakan semula form six ni seperti yang diceritakan di suratkhabar dan artikel pendidikan. Zaman dulu form six nilah satu-satunya jalan untuk ke universiti tak ada yang lain. Ramai tak dapat form six zaman dulu.
Ianya peringkat pra-u, meliputi kebanyakan subjek tahun pertama di universiti bagi kursus ijazah, peringkat pendidikan lepas menengah tinggi (STPM) dan program persediaan ke universiti dari segi mental dan pemikiran, cara belajar.
Zaman dulu STPM ni buat majlis kalau anak dapat masuk dan berjaya di form six ni. Sebab nak dapat satu prinsipal tu memang cukup susah.
Masuk form six ni memang mencabar minda dan keazaman kental. Persediaan rohani dan jasmani perlu ada dari awal pembelajaran lagi. Jangan memain, STPM peperiksaan top 5 tersusah di dunia tau tapi banyak kelebihannya.

Gred STPM

Ini gred STPM bagi yang saja nak tau,
Ini semua nilai gred lulus penuh atau prinsipal
A : 4.00
A-: 3.67
B+: 3.33
B : 3.00
B-: 2.67
C+: 2.33
C : 2.00
Ini pulak bagi nilai gred lulus sebahagian atau subsid
C-: 1.67
D : 1.33
D-: 1.00
F : 0.00

Sukatan Pelajaran

Form six ni kurikulumnya serta kualitinya diambil atau didasari dengan lembaga atau badan peperiksaan profesional luar negara iaitu mengikut standard (piawai) dari lembaga peperiksaan Universiti Cambridge itu sendiri dan ahlinya terdiri dari profesor dan pensyarah pakar.
Di Malaysia, soalannya digubal oleh pensyarah IPTA, kertas soalannya ditanda oleh cikgu form six yang pakar dalam bidangnya.
Soalan serta kualitinya setaraf dengan soalan peperiksaan University Cambridge luar negara tersebut. Diiktiraf oleh badan peperiksaan profesional luar negara iaitu mengikut standard (piawai) dari lembaga peperiksaan Universiti Cambridge.
Sebelum terlupa untuk mendapatkan sijil STPM haruslah sekurangnya dapat 1 prinsipal dari mana-mana subjek.




dah baca??
haa..hebat gak an form sin nieh..
ni yg nak belagak nieh..:p


tp subjek dy mesti susah punya..
tp xpa!dimana ada kemahuan di situ ada jalan!
:D





tapi semua tu sementara ja KALAU aku dapat U yang el0k...kursus yang ditawarkan pun el0k..
bye-2 la form 6~haha..

tapi tu semua KALAU...

KALAU aku tak dapat U yang elok..,nampak gayanya ambek STPM la aku..haha..

kita hanya mampu merancang..
tuhan yang menentukan..:)