long time no see..:p


Assalamualaikum!(x jawab dosa..:p)
Lama an aku update blog nieh..haish~
nak tau da sebab apa aku tak update?malas lorh~~tanya lagi..hehe..
kalau malas update baik tak payah ada blog an??hehe..
ah~!lantak la apa pun..yang aku tau,kali ni aku nak post pasai…..
-

-
-
-
-
-
Haa~nampak dak banner kat atas tu?2 minggu ouh aku habiskan masa aku kat situ….berbaloikah tak berbaloi??mesti la berbaloi oi~~
best kot dok sana…tapi tengok la had umur dia tu..9 sampai 17 taon an?tapi aku 18…memang terlebih umur la…haha..tapi tak pa..kalau bab nak tuntut ilmu tak dak had umur an??haha..aku tak kisah pun walaupun aku la yang paling tua kat situ..:p
masa hari pendaftaran 18 hari bulan tu an,memang tak dinafikan la...hati aku berat nak pi kem tu..bayangkanlah 2 minggu without handphone,texting,internet,lappy,tv,fb,twitter...argh~!boleh naik gila kot..haha..tapi aku rasa sekarang aku tak gila pun,waras lagi…bertambah ok ada la..ngee~~

Sampai ja kat kompleks pendidikan manabiul ‘ulum ataupun nama singkat dia KPMU pagi tu,aku macam terkejut sikit..haha..(cultural shock..:p)tengok kat situ yang lelakinya semua berjubah,besrserban…yang perempuannya semua bertudung labuh, berjubah,berpurdah ataupun berniqab…aku ingat kan dalam tv ja ada tempat macam tu…bila tengok kat depan mata,aku tak tau la perasaan aku macam mana time tu…nak dibanadingkan dengan diri aku yang jahil nieh..ya Allah…memang banyak berbeza…time tu aku syukur sangat2 sebab bagi aku peluang hadir kat kem tu…dapat gak aku dekat kan diri aku dengan Allah..:)
lepas tu ada la depa bahagikan peserta semua ikut had umur aw..dan semestinya la aku yang paling tua..haha..yang muda pada aku pun 16 taon..17 tak dak…waa~~aku nak kawan ngan sapa nieh..:(
sedih kot..tengok2 ada la budak 12 taon nieh..dia pun tak dak geng gak..jadi,kawanlah kami dua..haha..:p
jaoh ouh jarak umur…tapi yang tak bestnya,dia lagi matang kot dari aku..malu seyh~
terasa kebudak-budakan aku…

Kat situ semua aktiviti depa asingkan lelaki dengan perempuan..tapi tak la semua..macam kuliah maghrib,pengajian kitab lepas isyak depa gabungla lelaki dengan perempuan..hari first tak la belajar sangat..banyak buat aktiviti suai kenal ja..hari2 yang lepas tu baru la start belajar..sepanjang aku kat sana an,aku tak rapat sangat dengan budak2 yang besar2..aku banyak rapat ngan budak yang umur 9,10,11,12,13 taon…haha..best wei kawan ngn budak2…ada la sorang ni an,dia baru 9 taon..nak  tau dia cakap apa..”kak nabila,,kami rindu la kat mak kami..kami nak balik….kak nabila tak rindu ke kat mak kak nabila..dah la lambat lagi nak balik…kami rindu..”comel an?haha..aku nak cakap apa..aku an dah biasa duk asrama..memang tak rasa apa punla…yang ada pun rindu kat fon..haha..:p
bukan dia sorang la yang duk mai mengadu..ramai lagi..hoho~
kalau depa tak sihat pun,aku la tempat depa ngadu..biasa la..aku an dah 18~hee….dah tua..tapi depa kata aku tak Nampak macam 18 kot…depa tak caya aku 18…depa kata aku macam form 3..hoho~bangga dengar..:P (xbek2…riak!!)

Pejam celik,pejam celik..seminggu dah lepas..duduk sana,seminggu tak rasa macam seminggu kot…best!
banyak sangat ilmu yang aku dapat…tiap waktu solat mesti solat jemaah..pastu an yang sunat akan jadi wajib kalau duk sana…hujung minggu tu ada la mak sedara ngan tok aku mai melawat…time tu udin mengadu air minum tak dak,pastu maklang aku keluar pi beli 2 kotak air mineral yang besar tu..whoaa~~memang tak dahaga dah la aku kat situ..haha…pastu hari sabtu kat situ tak dak kelas…semua boleh buat aktiviti sendiri ja…best an!macam duk asrama lak rasa..pastu hari ahad esok dia tu,ada rombongan pi taiping~
best aw!4 biji bas  kot~~haha..mula2 berhenti makan kat mana tah..sarapan..pastu,pi melawat maahad ehya’ assharif….tapi aku tak tau la kat mana..pastu terus an perjalanan pi maahad tahfiz tarbiyah ummah..kat situ,singgah,solat jamak,pastu makan..depa ada sedia an pulut durian kot~haha..terbaekk la..:p
pastu terus pi zoo taiping….nak melawat kawan2 ampa la..haha…dah abeh semua terus balik…tapi singgah la dulu kat masjid apa tah,nak solat mghrib jamak isyak…
balik tu memang tak ingat apa dah la an..yang tau aku nak tidur ja..haha..

esok tu kelas macam biasa...tapi minggu kedua ni banyak praktikal…jadi,tak belajar sangat..dan yang sedih tu,bleh pulak aku demam…3 hari pulak tu,rabu,khamis,jumaat…sedih kot…tak dapat nak ikut kelas..tapi kisah pulak aku an..mana ada aku ponteng banyak kelas pun sebenarnya..haha..aku ikut ja kelas tu macam biasa..sayang kot nak ponteng..tapi kalau aku tak tahan sangat letih,aku balik la bilik,rehat…aku rasa 3 kelas ja kot aku ponteng time demam tu…sikit an..haha..:p

Duduk kat situ fasilitator dia semua muda dari aku…tapi ada la sorang yang sebaya ngan aku…haha..tapi aku macam tak percaya kot depa muda..nampak matang ja semua..ish3..apa nak jadi ni nabila najwa..yang 16 taon lagi matang dari hang?haish~nabila2….bila la nak matang…
aku ada la sembang dengan fasi yang sebaya ngan aku tu an,dia dah hafal quran 11 juzuk kot…wah!bestnya~~nak dibandingkan ngan aku 1 juzuk pun tak dak..tapi ada la surah2 aku hafal..
tengok dia macam perfect aw..dah la comel..comel gila!pastu bertudung labuh..berniqab..pastu tengok dia lembut ja..memang perfect la..haha..kat situ ada la sorang ustazah tu,dia ada jual niqab,purdah,tudung labuh,jubah semua la..ramai gak budak kem beli dengan dia..mula2 aku ingat nak beli gak..tapi,,,,tak jadi..memang aku nak berubah..tapi tak la sampai ke tahap tu..cukup la aku tutup,aku jaga aurat aku ni dengan sempurna dulu...ikut syariaat dulu..nanti kalau diberi kesempatan,aku up lagi smpai level tu..hihi~i/allah… tak semestinya dengan berjubah,berniqab atau berpudah tu menutup aurat an..
kalau ampa nak tau niqab dengan purdah ni benda yang berbeza aw..jom tengok gambar nieh!



haa~ni purdah…


ni pulak baru niqab…


and...yang paling aku tak sangka aw,aku dipilih sebagai peserta terbaik bagi perempuan..:)
alhahdulillah~
ni hadiah dia...

err..aku tak abeh lg la baca buku nieh..banyak sgt cabaran!!:p
haha..
tu ja la kot aku nak cita malam nieh...
bye semua~
assalamualaikum~