semester 4, DONE!

assalamualaikum!!
ngee~
sekarang aku akan update blog tiap sem la..
haha..
sorry~
banyak sebenarnya nak cita...tapi,masa tak mengizinkan laa...
so,bila cuti panjang2 macam ni boleh la aku duk dalam bilik sorang2 meniarap depan lappy atas katil mula mengarang blog..
haha..
baru ada feel kannn~~
kalau duk kat hostel tak leh...jeles tengok roomate duk tengok movie kaa...tido ka..
aku nak gak!
haha...
apa punya olang laa~~
hmm...pejam celik pejam celik,abeh dah kan semester 4..
dan secara tak langsungnya dah 2 tahun dah la aku menuntut di kolej kejururawatan kubang kerian,kelantan..
macam x caya kan??
means that sem depan aku dah tahun akhir la??
waaa~~
dah jadi akak senior merah laa~~
hahaha..
xmau... :-(
mcam x ready jaa...nak pakai pangkat merah...
hmmm~~
tapi,kalau aku xmau pangkat merah,macam mana aku nak pakai line biru kan??
hee~~

SEM 4??
sebelum masuk sem ni kan,senior2 selalu duk cita..cita apa?
cita la kata sem 4 syok la..sem 4 ni honeymoon la..sem 4 ni enjoy la..macam2 la..
tapi yang pastinya suma cita depa suma positive!
so,aku pun makin eksaited la kan nak masuk sem 4..
haha..
dan ternyata,indah rupa dari khabar!
haha...
serious syok wei sem ni!
sepanjang aku study sini,sem ni yang paling bestttt sekali!
sebab apa??
sebab sem4 ni ada komuniti..
komuniti tu apa?
komuniti ni macam khusus pada kesihatan awam la...
kalau kesihatan awam,kita kerja klinik..tak pi dah wad2 semua tu..
haha..
kita kena berhadapan dengan orang ramai...
tapi,macam sem4 ni,dia khusu pada kesihatan ibu dan anak..
so,kalau kat kilinik aku akan praktikal kata bahagian tu ja laa..
hee~
tapi kadang2 sibok gak dok pi OPD (out patient department)
haha..saja la tengok2..
mana tau nanti dapat posting bahagian tu ka kan??
haha..
so,bila sem4 ada komuniti,maknanya aku tak banyak dah praktikal kat hospital sem ni..
komuniti aku dalam 6  minggu termasuk cuti la...
tapi praktikal kat wad dalam 4 minggu ja..hee~
apa beza kerja kat klinik dengan wad?
kalau kat wad macam biasa la..kerja ikut shift..ada pagi,ptang,malam..
tapi kalau klinik,kerja office hour..cuti pun ikut cuti am la..
tapi kalau tanya mana lagi best,aku tak tau nak kata..
kadang rasa klinik lagi best.tapi kadang rasa wad lagi best..
so,aku tak tau..hee
so,bila aku berkomuniti,maknanya aku tak duk hostel dah~
haha..
setiap kumpulan yang berkomuniti akan duduk di kuaters klinik masing2..
so,kumpulan aku dapat klinik kesihatan pangkalan kubor..
kat mana tu??
aku pun taktau..haha..tapi yang pastinya dalam kelantan lagi laa..haha
ala..hari tu yang ada mengundi tu kat kawasan tu tu...
tau dak??
tak tau??
ni mesti tak ambek tau hal2 semasa kan??
haha..
apa yang bestnya?
best la...sebab kat kuaters ni,kami akan hidup berdikari!
haha..
macam seblum ni tak berdikari ja kan..
hee~
yang bezanya dari dduk hostel pun,kena masak sendiri ja la..
haha..
yang lain semua sama..
eh! dak laa...
dia punya persekitaran lagi satu..
persekitaran dia memang lain!
yala..hostel kan bangunan tertup gitu..
tapi kuaters ni macam rumah..
ala..macam rumah biasa la..ada 3 bilik,1bilik air,1 dapur,ruang makan,ruang tamu!
nak kata selesa tu,,boleh laa~~
haha..
syok sebab boleh masak sendiri kan..masak ramai2..
yang bestnya kalau,tak sedap pun,makan ramai2..
haha..
lagi satu,sebab kalau kat kuaters tak dak rokol tau!
tak macam kat hostel..
haha..

kerja kat klinik ni macam mana?
ala...kerja macam biasa la jugak..macam yang kita belajar..
jangan risau..
haha..
cewwah~
tapi,walaupun kami belajar kesihatan awam,
praktikal kami khusus pada bayi sahaja..
macam tengok pertumbuhan dan perkembangan baby tu ja..
memang,kalau kat klinik,once kita jaga kesihatan baby dia,kesihatan mak dia,ayah dia dan semua ahli keluarga di semua kita kena jaga!
tapi,praktikal kami untuk baby ja..
hee~
tapi tak semestinya kami buat yang tu ja..
dak la...
kata student kan,yang lain pun,kami sibok2 gak..
haha..
 bila dah belajar,pastu praktikal,best!
dapat tambah pengalaman baru..

macam tiap2 sem gak,mesti ada jaaa pengalaman baru yang aku dapat tiap sem..
best~
serious aku cakap aku bersyukur sangat dapat jadi student nurse dan nanti staff nurse!
in shaa allah~
orang kan pernah cakap pengalaman mendewasakan kita..
so,bila banyak pengalaman yang aku dapat,aku akan lebih dewasa??
gitu?
haha..tak semestinya laa...
at least dapat mematangkan otak aku..
pengalaman gak boleh guide aku dalam menjalani kehidupan kan?
bila banyak orang yang aku jumpa,banyak karenah orang yang aku boleh belajar..
betoi orang cakap,manusia ni banyak ragam..
lain2 pulak tu ragam dia..
hmm..
dan yang aku dapat belajar dari sem ni ialah sabar~
mesti hampa cakap,elleh~ sabar ja pun...
tak payah tunggu sem 4 pun boleh belajar...
ye dok??
haha...
tapi,kalau sikit2 nak marah macam mana nak jadi misi??
misi kan nak jumpa orang ramai..
kan??
haha..

errmmm..sorry kalau post kali ni agak random..
sebabnya banyak story nak cita,tapi aku tak tau nak start dari mana..
haha..
banyak sangat!
so,aku buh gambaq ja la noh~
org putih kata,
let's picture talk..
haha..



haa~~muka yang menggambarkan mood untuk sem nieh..
haha..
hambar~~
eh!tadi bukan kat atas kata best ka sem 4 nieh??
buka njoy ka?bukan syok ka??
haipp!!
sat la...haha
memang la best..tapi part yang last2 ja..
mula2 kena susah2 dulu kan..
hmm...
:(
flipchart sgt men'stresskan;..
hee~~


haiyyoo~~
apa pasal pulak ini??
apapasal itu muka suda berubah jadi itu bunga??
haa..sebabnya muka time tuu sangat laaa !@$%^&*
haha..
time ni kami pi buka puasa kat luar!!
weeehuuu~~
haha..
bersteam boat gitteww~~
:p


ni yang duk qenyeh sampai telinga pasai apa pullak??
haha..
xdak apa laa..
time ni ada majlis bbuka puasa peringkat kolej..
dan time ni aku jadi penyambut tetamu~
alaaaa..yang duk tunjuk2 jalan kat tetamu tu laaa~~
tau dak??
haa..tapi sat ja la..
haha..
lps tu,puan yang take over tugas aku..
hoho~~
:p


ni time kami pi bershopping sebelum balik raya laa~~
haha..
shopping la sangat kann..padahal cuci mata ja lebihh..
haha..



muka happy ja semua nak balik kg!
haha..
last kelas sebelum balik raya!!
wooo~~





woot~~raya sakan noh!
haha..kalau nak tau ni first time aku sambut raya kat kedah tau!
hee~
njoy tp rindu tokk..
T.T


"bella kalau qenyeh,memang sungguh2 sampai mata pun tak nampak"
ok,tu la ayat kawan2 aku..
haha..
takpa la tak nmpak mata pun..janji nmpak ikhlas...kan??
hee~~
ok,ni time nak smbut majlis hari raya peringkat kolej..
hee..nmpak dak lemang blkg tu tuu~~
haa~~
raya keyy~~
haha


  

        


haa~~ ni siap  berkot2 bagai nak pi mana la cik bella ooi~~
hehe..
ni time kumpulan koir kami kena pi buat persembahan pembukaan sambutan minggu penyusuan susu ibu peringkat kebangsaan kat jkn kelantan~
hee~~
*nyanyi lagu negaraku dgn kami sedia membantu jaa~
:)



haa~~ni pulak time kami keluaq pi jalan2 pantai irama kot klu x silap..
hee~
p main banana boat..
haha..
kecut perot weiii naik bnda alah tuu..
haiyyoo~~
dulu naik kat tluk batik ok ja..
mungkin depa saja nak kenakan kami,bwk lelaju..
hmmm..
tamau naik dah pasnieh!
T.T

 



ok,ni pulak time kami bergotong royong dkt mn pn aku lupa dah..hehe..
tapi yag pasti still kt kelantan laa..haha
gotong royong musnahkan tempat2 pembiakan nyamuk aedes!
sbb time ni klntn mrupakan ngeri yang pling bnyk mencatat kes baru dan kematian disebabkan denggi..
so igt,no aedes,no dengue!
:)

 

  

ni pulak time kami pi berjalan2 menghirup udara segar di pantai sri tujuh~~
naik keta kuda kot time nieh~~
haha..
hirup udara segar sangat kann..
hehe..







dannn...kehidupan di klinik!!









 



time buat pendidikan kesihatan~~
hee..

 


  






ni pulak time first time belajaq ambek darah org..haha..
tq la kat ila sbb sudi jd model iollss~~
haha..


budak ni nama ayu kot kalau tak silap..
hee..dan dia ni seayu nama tuan dia..
haha..
manja sgt~~
takmau pi cucuk kalau aku takdak kat tepi dy..
haha..
comey ja~~

  


haaa~~ni pulak time lawatan ke sekolah!!
hehe..enjoy sangat tau duk sini..
budak2 semua sporting~
rindu zaman sekolah..
:)


haa~~ tu la luaran kuaters aku!!
hehe...
hmm..abaikan la eyh yang duk bersidai2 kat luaq tu..hee~~


haa~~ni pulak pic waktu first time keja on night!
haha..
mula2 muka fresh lerr~~
haha..
balik esok muka jadi burung hantu dah..
dengan mata panda lagi~~
haiyyo~~
saya tasuka la sama itu kerja malam~~
lifeless~~
T.T


ok..ni time nak pi berjimba jimbu~~
haha..
nak pi jalan2 kot time nieh tak ingat dah..
dan kalau nak tau,esok tu raya haji kot~~
dan kami beraya di perantauan buat pertama kalinya..
:)

haa~~ni la anak2 perantauan..
hihi..
raya kat kelantan!!
yeah~~
*tak rasa sayu sangat sebab raya korban kan..sebab kalau kat negeri aku,raya korban tak semeriah raya haji...nnt taktau la bila dah kerja macam mana..
bukan snang nak dapat cuti.. :(
mnagis la aku sorang2 dalam wad dngar takbir..
T.T








 


haa~~ 
ni pulak time deepavali...
time ni husna sakira merangkap sahabat aku balik umah aku tau!
hehe..
welcome to kedah husna sakira!!
:D
sorry tau kalau tak best sepanjang duk sana..
tak dan nak bawak pi jalan banyak2 tempat...
:-(
balik sat sangat..nanti kalau ada masa,mai la lagi sini eyh..
bella bawak ira pusing satu kedah!
^.^


lastly~~
macam biasalah kan..bila dah abeh sem,mesti ada dinner sbb nak raikan sem6..
time ni x yah nak katalah kan..
hati tengah tak senang duduk tak sangga dah..
sebab ap??
sebab result exam laa...
haha..



nak acah2 jadi mak datin sat boleh kot noh~~
haha..







 

dann..cuti sem aku terpaksa dikorbankan selama seminggu untuk attachement!!
nasib baik boleh balik buat kt kg kan...
takdak la terasa sgt..
hee~~
so,aku pilih KK Tunjang untuk menjalankan attachement aku selama seminggu di situ!!
di sebelah aku tu,ira kecik..
haha...
dia la yang duk jadi kawan aku selama seminggu duk situ..
nasib ada dia..kalau aku sorang2 tak ka mati kutu aku disitu..
hehe..
walaupun seminggu,tapi aku boleh adapt dgn suasana bru dekat situ..
cepat kan?
mungkin di tempat sendiri..
macam peribahasa duk kata la kan..
hujan emas di negeri orang,hujan batu di negeri sendiri,lebih baik di negeri sendiri..
hee~





happy birthday husna sakira!
tq sbb sudi jadi kawan bella smpai skrg..
sebenarnya kan video ni bella buat lama dah..igt nak pos dlm fb time birthday ira tu..
tapi internet lmbt sgt..
nk upload video pun jadi lambat..
sbb tu la bella pos gambaq bella..
hee..mesti ira kata apa2 kan..yala,besday ira tapi duk pi tayang muka bella sebijik kat wall ira..
haha..
sorry tau!
so,video ni khas untuk ira!
hehe..
happy birthday!


ok,nmpak gayanya sekian ja la kot pos aku buat kali nieh..hehe..
so,sem lepa aku ada buat penghargaan kan..
sem ni pun sama!
hehe..
so,penghargaan aku ditujukan khas buat family tercinta!
haha
tok espescially yg salu bg nasihat...hehe
sahabat gua,ira!!
hehe..yg slalu ad disisi tak kira susah senang..
selalu bg nasihat..sampai kadang2 duk anggap dia mcm kakak aku dah..
hee~
geng2 aku..yang selalu ajak pi berjalan untuk hilangkan stress!
kak ya,farah,njwa,yana
haha..
group 6!
group aku untuk sem ni..
ira kecik,jemy,ila,fizah,haida,yana
yang duk teman aku kat kuaters~masak sama2,pi keja sama2
hehe..
puan2,klinikal,PHN yang sokmo bg tunjuk ajar..
'S' yang duk teman aku sampai lewat malam duk siapkan flipchart..duk dengar luahan hati dan perasaan aku sbb stress dgn flipchart,duk bg nasihat kat aku,duk bagi aku gelak tiap2 hari,
haha..
dan kawan2 yang lain yang selalu tolong aku~
tqsm!
:-*


#farishazwan