hipokrit!

assalamualaikum!
ngee~~

lama asa aku tak menjejakkan kaki dalam blog nieh..
haha..
macam biasa la alasan aku,bila aku dah start kelas,dah start praktikal,memang lifeless ah aku..
hee~
so,paham2 ja la noh,,(:
tapi busy tara mana sangat nabila??
haha..
duk kat wad pun,tidur ja kerja ang!
oppss! kantoi suda~~hehe
sekarang aku duduk kat wad obstetrik..jadi,xdak la busy sangat...
tiap hari macam biasa la...masuk wad,dengar report,bed making,buat observation...pastu dah siap semua,sarapan sat dulu..haha...:p
pastu siap2 barang untuk mandi baby..pastu pilih nak bagi mandi baby mana..pastu tunggu puan mai untuk observe kami...
mandi baby tu tak dak lama mana pun...first time memang makan masa banyak gak la..haha..
dengan terkial-kialnya...tapi bila dah lama-lama,cekap dah pun...hee~
alhamdulillah~
dah siap mandi baby semua,rehat sat..pastu ikut la nak buat prosedur apa pulak...BSE ka...pendidikan kesihatan pasai teknik penyusuan yang betoi ka...VS ka..ikot la~~
haha..pastu kalau jadual kena pi klinik,pi la..kalau kena pi labour room pi la..tak banyak sangat an kerja?
tapi sapa yang tak biasa tu, agak exhausted la jugak..haha..
kadang-kadang tu an, duk buat kerja sampai tak sedar wei masa tu berjalan..tengok2 nak pi rehat dah..hehe..tapi,walau apa pun,aku enjoy jadi misi!!
=D

ok,back to the topic..
hipokrit??
aku pun tak tau pasai apa la aku nak akap pasai topik ni malam ni..
tapi aku rasa topik ni memang best dan menarik nak cerita!
haha..
bagi aku la kan..hipokrit ni kadang2 kita perlu..tapi kadang2 tak perlu langsung!
dia ada pro dengan kontra dia la..
pernah tak hampa pura2 baik..pura2 puji someone tu..haa..mesti penah kan??tu pun dah hipokrit tau!
the main reason bila aku kata perlu tu sebab salah satunya nak jaga hati orang..
perlu kan??
lain la kalau hampa hidup ni tau nak sakit kan hati orang ja...haha..
hati orang perlu dijaga wei!
tapi kalau dah hati dia tu sensitip sangat,tak payah la nak over sangat jaga..jaga setakat yang mampu dah la an??
aku rasa lebih baik kita hipokrit ataupun bahasa mudahnya macam talam dua muka la dengan someone tu daripada kita melukakan hati dia pastu sekaligus memutuskan silaturrahim...
kan dah dapat dosa tu??
hmmm..jadi pikir la wei!!
haha...
tapi kalau hampa rasa hampa dah tak leh dah nak hipokrit..hampa terus-terang ja la dengan dia tu...tapi jangan la direct..sound dia slow2 la..pastu pastikan tempat tu tertutup sikit..even tak suka pun,jaga la sikit aib dia kan??

ok,kalau tadi aku cakap hipokrit tu perlu..sekarang aku nak cakap hipokrit tu memang tak perlu langsung dalam semua hal kecuali nak jaga hati orang...
tak payah la nak buat muka blurr tak salah kalau memang hang tu dah buat salah!
eee!menyampah pulak aku tengok..pastu siap nangis2 bagai nak mintak simpati kat orang..
please la wei...sapa yang salah sekarang?? sapa yang buat cerita?? pelik la manusia nie..hmm...macam2 ragam..
bila dah rasa diri tu dah banyak dah salah...pastu tak berani pulak nak mintak maaf dekat orang yang dah dibuat salah tu..pastu takut diri tu kantoi jahat..kantoi buat cerita..mula la nak mintak simpati kat semua orang!pengecut!hipokrit!
ee..sakit pulak hati kite~
haha...
hipokrit ni banyak tau..kalau bajet bagus,mengumpat keburukan orang..tu dah tergolong dalam hipokrit tau..
so,hindarilah hipokrit jenis ini...boleh makan diri wei~~
tengok! bahaya tak bahaya...haha..
hmm..

pendek kata hipokrit ni memang tak leh nak lari...mesti ada punya la dalam diri setiap manusia yang hidup sekarang ni...tapi make sure kawal la eyh level hipokrit hampa tu..haha..





No comments :