family❣

betul kan orang cakap family is everything!
dulu aku tak penah pecaya pun benda tu semua..haha
bukan sebab aku takdak family~~
tu kejam sangat tuu..
hehe..
tapi sebab aku yang tak pernah nak hargai apa yang orang buat kat aku...
benda yang besaq pun aku tak nampak ni pulak benda kecik~
tambahan pulak bila yang namanya family yang buat..
haha..ni memang kejam..
sebab apa?
sebab dulu fikiran aku...perasaan aku dan diri aku sendiri ni kot yang tak matang...
biasa la remaja kan...
selalu dok nampak kawan2 jaa...
apa2 sikit kawan2 jaa..
family semua tolak tepi..
kawan2 penting lagi...
haish!
jahatnya aku dulu...tapi tu la..jiwa muda kan..duk kata family semua tak faham perasaan aku..
kawan2 ja yang paham...hmm..
bukan nak kata lani aku tua dah..bukan..bukan nak kata lani aku matang dah..bukan jugak...
tapi cuti midsem kali ni betul2 buka mata aku...buka hati aku...yang membuatkan aku sedar family is EVERYTHING!
family lah yang nampak baik aku...dan banyak sekali buruk aku laa...haha..
tapi tak pernah sesekali nak jauh dari aku...dekat lagi ada la..
tak pernah berhenti bagi nasihat...bagi tunjuk ajar..untuk aku terus meniti hidup ni..
ya la..sekarang aku pun dah besar...pendapatan pun alhamdulillah la dapat tiap2 bulan..walaupun sekadar elaun...peluang kerjaya pun in shaa Allah ada depan mata...
bila ada semua tu,aku rasa macam aku alone~
jahat kan aku...
tapi aku lupaa...lupa sapa yang jaga aku dulu...sementara nak besaq macam la ni..haiyaa~~
alhamdulillah aku bersyukur sangat Allah tak bagi aku terus hanyut..
Dia buat aku berfikir...dan tu la yang membuatkan aku rasa macam nak share ja benda ni kat sapa2..tapi aku taktau sapa..hee~
then,aku on9 buka blog..share ja la kat cni..hee..
tak kisah takdak orang baca pun...sebab sekadar luahan..taktau nak share dekat sapa malam2 buta ni..haha..
tak rugi pun aku rasa cuti idsem ni aku balik 2 negeri..
hee~
bila kawan2 tanya balik mana,aku jawab dua2..haha
bila fikir pasai duit memang la tak balik aku..haha..
tambang bas sekarang kan mahal..tapi aku taktau la kenapa aku nak sangat balik dua2 negeri tu cuti ni..even cuti tu kejap ja..seminggu ja kan..
bila balik kedah hari tu,macam biasa abah jemput kat stesen bas..
bas sampai dalam la pukul 6 pagi gitu..bagi aku lambat..sebab abah nak mai jemput aku..pastu dia nak pi keja pulak lepas tu..selalunya sampai dalam pukul 5 gitu..so,abah takdak la lewat pi keja..
kesian dia..
aku macam biasa la kan,bila sampai ja umah duk pikiaq nak tidoq jaa..haha..qada balik tidoq..tidoq dalam bas mana selesa...lepas ja mandi,semayang aku pun landing la nak tidoq...
pastu tiba2 abah mai ketuk pintu bilik habaq kata yang dia ada masak nasik dah..nanti lauk pandai2 la goreng telur ka apa ka..time tu serious aku terharu!
ya la..dia kan kalot2 nak pi keja..tambah dah lewat pulak tu..sanggup pi masak nasi kat aku sebab risau aku nak breakfast takdak makanan...sedangkan time tu aku sendiri pun tak terfikir langsung nak makan...
benda2 macam ni nampak simple ja kan...macam sebelum ni abah aku tak pernah buat..tapi kali ni memang Allah sengaja buka mata aku bagi celik luas2...haha
abah selalu ada saat orang lain takdak...
sanggup cancel plan malam ahad hari tu semata-mata sebab aku minta dia hantaq aku pi reunion sekolah...tunggu pulak tu aku sampai aku habeh makan,selfie semua dengan kawan2...
dan benda ni selalu jugak abah buat...tapi aku tak nampak..jahatnya akuuu....
ikut ja apa aku nak kan..hee..
bila balik perak pulak tok aku tak habeh2 duk suruh aku makan..
haha..
aku rasa kalau boleh semua makan dalam fridge tu nak bagi habeh kat aku ja kot~
haha..xdan2..baru ja lepas makan something pastu dia dok merungut tak makan lagi ka bla bla bla...satgi takdan pulak nak makan..
haha..macam mana la aku nak kurus bila balik perak bila makan tu ja yang mengisi masa2 aku kat sini..hoho~
tak cukup dengan tu..dok pi masak macam2!
haha..bila aku tak makan takut terasa hati pulak..tapi nak makan macam mana..perut aku ni dah la kecik..boleh menampung makanan sikitttt ja..pastu tahan lama..haha..
kira nak lapaq balik tu payah la..so kalau nak makan lepas tu,tak boleh kot...paling kurang pun,rasa ja..hee
tapi orang tua2 kan,bila kita makan sikit mula la dok tanya,tak sedap ka...tak suka ka...
aiyyaa~~haha..kalau boleh nak masak semua makanan pastu nak bagi aku makan..haha..
lawak la bila ingat balik...perut aku bila duk cni full ja manjang..so,takdak istilah lapaq2 dah..
haha..
maklang pulak baru ja balik dari jor..tapi bila ingat yang aku ni nak balik esok,sanggup keluaq semata2 nak pi tebus voucher body shop..haha
macam tak logik pun ada gak kan..
tapi tu la..mungkin sebagai hadiah birthday aku hari tu..haha..perasan pi la kan..
sebab memang tak logik sangat..baru ja sampai dari johor pastu terus ajak pi aeon..hmm..
apa2 pun terima kasih!
yaa..time ni aku sedar..family is EVERYTHING!
family sanggup buat apa ja asal kita bahagia..kita senyum..kita puas..haha..
selalu ada kat belakang kita..support kita..tak kira la macam mana pun kita rebah,depa la yang angkat..bagi semangat balik untuk kita berdiri balik macam biasa kan?
depa tak kan sesekali bagi kita kecewa..tak kan sesekali bagi kita sedih..sakit hati..menangis..
kesimpulannya,hargailah apa yang ada depan mata..jangan duk nampak yang jauh jaa~~
yang depan mata lagi bahagia lah~~haha
jumpa lagi,babai~~