C.I.N.T.A


assalamualaikum kawan2!!
hee~
tudiaaa...tajuk kita hari ni...jiwang sangat..haha..
saja ja sebenarnya nak bubuh tajuk tu hari ni..
teringat zaman2 bercinta dulu~
hoho..
ala..sebenarnya aku seronok duk tengok cerita lani ni..
cinta si wedding planner lah,cik cindrella dan encik tengku lah,sha dan shah lah..
apa lagi?? (mentang2 jadi penganggur ni,asyik tengok tv jaa..:p)
haha.. 
tapi betoi apa..best kan tengok cerita tu..tengok orang bercinta..sweeeeeeettttt ja..haha..
tapi takmau la ada konflik..
aku tak suka la konflik2 nieh..nak bahagia jaa..
hehe...


emm..nak tanya sikit boleh??
definisi cinta bagi hampa apa??
ha...aku pun tak tau sebenarnya..
ahaha~~
tap bagi aku la kan,cinta tu adalah satu perasaan suci yang sangat lengkap..
maksud aku,dalam satu perasaan tu,dia ada macam2!
alaaa...macam orang cakap pakej laa..
haha..
sebab apa tau bila ada perasaan cinta tu kan,kita mula ada rasa tanggungjawab,kasih,sayang,hormat,pengorbanan,protective..pentingkan someone tu lebih dari kita sendiri pastu kita nak dia happy ja..pastu kita nak semua yang terbaik untuk dia..kan??
sampai kadang2 kita sanggup ketepikan semua untuk cinta..
cewwah~~
haha..tapi betoi apa yang aku cakap ni kan??
dan..yang pentingnya cinta ni bukan sahaja satu perasaan yang dikhaskan untuk pasangan kekasih..pasangan suami isteri..
tapi dia jugak boleh wujud apabila kita mencintai Allah melebihi segalanya..
jiwa kita pun tenang ja bila kita sentiasa ingat Allah..
 pastu perasaan cinta juga wujudmelalui ikatan kekeluargaan..
kan?
contoh anak2 kepada ibu bapa..
ibu bapa kepada anak2..
kan?
tapi bukannya macam pasangan kekasih tu..
sikit2 duk cakap rindu lah..apa lah..haha
yang tu dah diletak penambah perasa yang tak sihat dah tu..
hoho~~
ala..hampa ada baca dak buku tarbiah sentap?
seriously weii~
aku tak tipu...lepas ja baca buku tu kan,terus tersentap jiwa aku..
rasa macam "eh betoi la apa yang dia cakap"
"ish..banyaknya aku buat dosa selama ni"
tak caya?try lah baca..hehe
start dari baca buku tu la,aku pun rasa macam boleh dah kot try ubah diri ni sikit2..
hee..

ala..lari tajuk la pulak kan..
hmm..
kalau nak tau lani,even budak tadika pun dah pandai bercinta tau!
haha..
bukan setakat lani..
dari zaman aku dulu lagi..haha
:p
ingat lagi dulu time zaman tadika..ada la sorang budak laki ni..
tiap2 hari kalau petang2,kami duk main pondok2..dia jadi ayah..aku jadi mak..pastu ada la berapa lagi kawan2 aku jadi anak2 la..jadi cashier supermarket la..haha
pastu time tu la dia duk kata 'nanti kita besaq,kita kawen betoi2 nah..'
haha..zaman tadika kot tu..zaman yang pakai tudung,tapi rambut selambak nampak kat depan..haha..
macam lawak ja bila teringat balik..
budak laki tu pun tah apa tah nama dia..aku pun lupa..
nampak dak?
tapi zaman dulu..setakat macam tu jaa..
setakat suka2..senyum2..kenyit2 mata..haha

tapi zaman lani memang advance..
bila tengok tv,haiyyoo~~
apa nak jadi aku pun tak tau..
tu bukan cinta nama dia..
cinta ni kan satu perasaan yang suci..
yang tu nama dia nafsu..
ish3...
ni nak cerita sikit la ni pasai zaman budak2 sekarang..
haha..
hari tu kan,ala...baru2 ni ja..
masa tu aku naik bas nak ke lumut la..dari kangar..
selalunya kalau aku naik bas sorang,ayah aku mesti ambek seat single..
tapi memandangkan seat single penuh,ayah aku pun terpaksa la ambek seat double..
nak buat macam mana kan..redha ja la..
hee..
tapi aku takut tau sebenarnya seat double  nie..
banyak kes pasai seat double ni..nak2 lagi kalau dapat yang duduk tepi foreigner..
takut~~
tapi alahamdulillah lah kan,biala tunggu punya tunggu yang duduk tepi aku tu memang la lelaki..
tapi nampak macam budak2 ja..macam budak baru habis spm..
selamat sikit rasa..haha..
aku kan dah besar..:p
tapi nak dijadikan cerita depa ni 3 orang tau..yang duduk tepi aku ni nampak baik ja..
yang kawan ia 2 orang kat belakang ni yang sorang tu ok la..yang sorang lagi tu,memang melampau..
aku geram gila tau dak..
dah la duduk belakang aku..pastu duk tendang2 seat aku dari belakang..
pastu duk ketuk2 tingkap..berani betoi la budak tu..
mula2 aku sabaq ja..pastu bila dah lama2...aku pun hilang sabar la..
aku terus ja sound..
pastu terus dia senyap..
haha..tau pun takut..:p
pastu kan bila bas tu  berenti kak rnr mana tah..
dia mai duk sembang ngan aku..konon2 buat baik laa..
duk tanya aku nak turon mana apa..
ceih~
aku jawab pun endah tak endah ja..
pastu buat2 macam duk dengar lagu
bukan apa..budak2 la ni kan,kalau buat baik dia kira nak naik kepala..
cewwah..cakap macam aku besar sangatt ja kan..haha
pastu tak tau la dia duk fikir apa kan..
tiba2 dia mintak tukar seat dengan kawan dia mai duduk tepi aku..
time tu aku mula naik seriau dah....
makin berani ni budak ni..
dah la time tu dalam bas tak berapa nak ada orang dah sebab ramai orang turun kat ipoh..
bila aku tengok dia,dia duk senyum gatai macam tu..
takut aku..
pastu tiba2 dia minta id wechat...
haii..budak ni..berani ni..
aku pun cakap la,aku tak main wechat..
haha..bohong pi la..
pastu tiba2 dia kata pulak,mai la no fon..dia kata nak berkawan..
hamboiii~~
berkawan konon~
pastu boleh pulak dia ugut,dia kata kalau aku tak bagi,dia takmau bangun dari tempat yang dia duduk tu..
dalam hati ni aku sabaq ja..
geram wei..
umur baru setahun jagung..
boleh pulak duk jadi mat romeo..
pastu aku saja la kan tanya umur depa..
pastu dia gelak ja..
nampak sangat budak2 lagi..
haha..
pastu dia pulak tanya umur aku..
aku cakap la..aku ni tua dah..
dah bertunang..nak kawen dah..
kebetulan pulak time tu aku pakai cincin..so,dia pun percaya la..
dia pun malu kot..terus dia bangun dari seat dia tu..
hoho~
pandai dak aku menipu?
pastu aku bangun tukar seat depan sekali...
malas aku nak melayan budak2 tu
driver tu macam pelik ja aku tiba2 ubah seat..
aku senyum ja la..

tapi,dari cerita tu nampak dak yang depa tu macam takdak rasa hormat?
berani semacam ja..
perasaan malu tu dah ke laut dah
takut pulak bila aku fikir balik...
ish2..

dan sekarang aku pun tak tau la apa yang aku dah melalot dah..
haha..
sorry noh..
terkeluaq topik pulak..
ok lah,kesimpulannya,

TRUST ME,I'M A NURSE!

Cewwah tajuk diaaa~~ xleh blah langsung..Haha..Mesti hampa cakap..‘ala…nurse ja pun..tu pun nak megah’
Kan??btoi dak?? Tp xpa la..ikut hampa la nak cakap apa pun..Mulut hampa kan..aku nak buat macam mana..hee~

Diam tak diam dah masuk tahun 2016 dah kan?
Sekejap ja rasa…dan dah 4 tahun dah aku tinggal alam persekolahan..haha..Rindu pun ada gak bila tengok adik2 duk pakai baju sekolah..hee~
Tahun ni jugak aku dengan rasminya telah menamatkan pengajian aku di kolej kejururawatan kubang kerian,Kelantan dengan jayanya..Hoho~ (Xdak la jaya sangatt)

Alhamdulillah aku lulus exam BPL,lulus exam LJM,lulus PTM,lulus kursus penyeliaan berkesan..sekarang status aku duk saja tanam anggur..haha
sambil duk tunggu surat posting..hmmm~


Boring weei~dulu masa duk kolej bukan main merungut bila cuti sem kena kacau dengan vocational posting la..kena kacau dengan komuniti la..haha
Lani bila dah dapat cuti panjang2,duk merungut boring pulak…hmm..tu la manusia kan,tak pernah bersyukur..haha

Lama sangat rasa xpost dalam blog ni kan…rindu sebenarnya nak beletiaq panjang2 dalam blog ni sebenarnya…biaq takdak orang baca pun kan…janji kepuasan tu ada..hehe
Tapi tu la..tahun 2015 tu busy sangat aku rasa..kalau ada cuti pun,memang aku guna secukupnya untuk menghayati cuti yang diberi..hee~

Sorry tau kalua hampa duk baca post aku kali ni macam melompat2…sat cerita pasai yang tu…sat cerita pasai yang ni pulak..lama2 hampa pun pening..haha
Sorry nah..tapi sebab cerita tu banyak sangat sampai taktau nak cerita yang mana satu…tu yang melompat2 tu..sorry..T_T

Lani kan duk risau sebenarnya tau…risau takut dapat tempat posting jauh2..haha..dulu masa duk isi tu,tak pikiaq pun..lani pulak duk risau..hmm..
Kalua dapat jauh2 dari family takpa lagi..sebab aku memang dah biasa dah duk jauh dari family…tapi yang duk risaunya takut dapat negeri yang kos sara hidup dia tinggi..macam mana aku nak survive weii~~

Baru2 ni kan ada la aku p KL…saja la pi main ice skating dekat IOI mall tu..haha..syok!
Aku pi 2 hari 1 malam ja pun..tapi aku rasa parok gila duit aku time tu..haha..aku ni pulak pantang kalau Nampak makanan..semua duk teringin nak makan…last2 duit aku pun keluar macam air paip…sedih rasa wei…

Bila pikiaq balik kan,macam mana la aku nak survive…dah la nafsu makan dengan nafsu shopping aku nip ayah betoi nak kawal..haish! tak sanggup kalau dapat sana..
Aku duk harap sangat kalau aku dapat perlis ka..haha..senang!tak payah pikiaq nak sewa rumah dah memandangkan rumah family aku dekat2 sini ja…pastu kos sara hidup dia biasa ja…mampu lagi la…syoknya kalau dapat sini!haha..

Tapi tak tau la..semuanya bergantung pada rezeki la..macam kita selalu dengar la kan..kita hanya mampu merancang..tapi ingat,ketentuan Allah tetap yang terbaik..hee~so,sekarang ni aku serah semuanya pada Dia la…Dia ja tau yang mana yang terbaik untuk aku kan..:-)
Hmm..bila dah abeh study ni..pastu dah nak masuk alam kerjaya ni,macam2  lah soalan yang aku duk dapat..haha..Tambah2 lagi bila duk jumpa orang kampong tok aku masa dia buat kenduri hari tu..haha

Duk tanya bila nak boleh makan nasi minyak..haha..macam lawak ja aku dengar solan tu..hoho~Bukanya apa kan,aku ni baru 22 kot tahun ni..muda lagi tu~~Haha..lagipun aku ni ada life goal aku sendiri…dan aku tau la apa yang aku buat…kawen2 tu kita letak tepi dulu…kan..haha..tunggu la lagi 2,3 taon lagi ka..kan…
Yang penting sekarang,aku nak capai dulu life goal aku..hee~ biaq kumpoi semua aset2 dulu baru la boleh enjoyy~~

Lagi nak cerita apa lagi eh??tak tau la..duk rasa tadi macam banyak jaa nak habaq..bila du tengah taip ni terus blurr..haha..
Tak pa la noh,lain kali kalau aku rajin,aku post lagi..
Babai~~